Strict Standards: Declaration of VinenoModel::getList() should be compatible with Rmg_Model::getList($page = 0, $limit = 0, $sort = Array, $cols = Array, $fetchType = 'all', $getNumRows = true) in /home/bsgold/public_html/application/_models/VinenoModel.php on line 3
Как се прави ФАВОРИТО - Феста Винарна

Как се прави ФАВОРИТО

Фаворито или защо вината на Черноморско злато - Поморие са от световна класа


ФАВОРИТО е най-обичаното зрънце грозде в света – то олицетворява начина, по който Черноморско злато създава великолепни вина. Наричаме тази технология ’микровинарство’ и тя е завръщане към традициите, които са следвали нашите деди, за да правят хубаво вино – ръчно и с много внимание и любов. Специален стикер с образа на малкото зрънце Фаворито отличава всички ръчно направени вина в микровинарната на Черноморско злато.

В основата на всичко са лозята. Ние притежаваме повече от 650 хектара собствени лозя от най-известните международни сортове. Местата, които сме избрали за тях заради кристално чистата природа,са селата Разбойна, Аспарухово и Трояново - далече от грохота на заводи и автомобили. Така те са невидими за широката публика, но дават съдържание, което веднага може да доловите във вкуса на нашите вина– забележителна минерална чистота, елегантност и финес.

Началото на хубавото вино е в добре отглежданото лозе. По времена растежа част от още зелените гроздове се отстраняват, което кара лозата да концентрира всичките си ’усилия’ върху оставащите плодове, които узряват с далеч по-богат потенциал. Едно от най-важните решения е кога точно да започне гроздоберът – това сеопределя не от захарното съдържание, а от зрелостта на танините в гроздето. Ако захарта е достатъчна, но танините са още неузрели, те не се стопяват с времето и остават във виното, като му придават незрял и ‘суров’ характер. Времето за гроздобер може да се определя точно само върху собствени лозя и това е решаващо за производството на висококачествено вино.

За да звучат нашите вина истински, ние възможно най-малко се на месваме в eстествения ход на природата. При нас гроздето се бере изцяло на ръка и не се използва никаква техника, която е подходяща най-вече за масови вина. Още в лозето се избират най-здравите и узрели гроздове и ако е нужно, процесът се повтаря след няколко дни, за да могат останалите да узреят напълно. Когато пристигне във винарната, гроздето незабавно се поставя на сортировъчна маса и деликатно се отделят зърната от чепките, които съдържат нежелани груби танини. За да сме сигурни, че всички зърна грозде, които влизат в състава на бъдещото вино, са напълно узрели и здрави, ние ги избираме отново ръчно на втора сортировъчна маса. В танковете за ферментация влиза единствено тройно подбрано грозде – това е същността на микровинарството.

Така малкото зрънце грозде Фаворито се притеснява на масата за сортиране дали ще бъде избрано да се превърне в страхотно вино в нашата микровинарна. То е узряло под черноморското слънце, галено е от нежния морски бриз, но днес е гроздобер и всяко зърно се гледа едно по едно, преди да бъде удостоено с честта да стане най-доброто вино. Фаворито е стикерът на Черноморско злато, който отличава вината, направени по технологията на микровинарството. Той е и символ на любовта и старанието ни да получим най-доброто от онова, което земята ни може да предложи. Само тогава нашето вино придобива истинското си звучене – то не е просто напитка, а послание от Поморие.