Strict Standards: Declaration of VinenoModel::getList() should be compatible with Rmg_Model::getList($page = 0, $limit = 0, $sort = Array, $cols = Array, $fetchType = 'all', $getNumRows = true) in /home/bsgold/public_html/application/_models/VinenoModel.php on line 3
Микровинарство - Феста Винарна

Микровинарство

Черноморско Злато Поморие: Микровинификация


Самият процес на микро-винарство започва в лозето – по време на растежа част от още зелените гроздове се отстраняват, което значително повишава качеството на плода, който остава да узрее.

Едно от най-важните решения е кога точно да започне гроздобера – това се определя не от захарното съдържание, а от зрелостта на танините в гроздето. Ако захарта е достатъчна, но танините са още неузрели, те не се стопяват с времето и остават във виното, като му придават незрял и забележително ‘суров’ характер. Времето за гроздобер може да се определя изцяло само върху собствени лозя – така те, заедно с контрола върху всички процеси, са определящи за производството на супер-вина.

Гроздата се берат изцяло на ръка и не се използват никакви машини или комбайни за гроздобер, които са подходящи за по-масови вина. Още в лозето се избират най-здравите и узрели гроздове – и ако е нужно процесът се повтаря след няколко дни, за да могат останалите гроздове да узреят оптимално. Транспортът на гроздата е съществена част от процеса на направата на супер-вино, защото гроздето започва бавно да се разваля от момента в който е откъснато от лозата. Ако гроздата се сложат в чували и след това в огромни метални корита (шарапани) с вместимост няколко тона, нежните зърна се смачкват под тежестта си, и процесът на оксидация започва още докато коритата се люшкат под есенното слънце на път към винарната.

В Черноморско Злато узрелите грозда ръчно се поставят в малки пластмасови касетки, които се редят една върху друга, запазвайки гроздето непокътнато. Винаги използваме хладилни камиони, въпречи че разстоянията между най-отделечените собствени лозя и винарната не превишават 40 км. За да се повиши допълнитено качеството, гроздето се бере в хладните часове на деня, което съхранява максимално нежните плодови аромати.

Кагато пристигнат във винарната, гроздата незабавно се поставят на сортировъчна маса и деликатно се отделят от чепките (които съдържат нежелани груби танини). За да сме сигурни, че всички зърна грозде, които влизат в състава на бъдещото вино са напълно узрели и здрави, ние ги избираме отново ръчно на втора сортировъчна маса. Така в танковете за ферментация влиза единствено тройно подбрано грозде – това е основата за най-доброто възможно вино.

Какво става по-нататък?
• при белите вина гроздовият сок ферментира при ниска температура в съдове от неръждаема стомана, за да се запазят богатите плодови аромати и да се акцентира върху минералния характер
• белите вина се съхраняват при ниска температура и се бутилират рано, за да запазят естествената си свежест и плод
• ферментацията и мацерацията при червените вина протича бавно и много внимателно. Целта е да се получат вина със страхотна плодова свежест балансирана със заоблени танини, които придават на виното финес и способност да отлежава. Тези операции изискват много опит и вещина, особено моментът когато виното се отделя от твърдите части (гроздовите ципи, от които е черпило цвят и танини по време на мацерацията)
• червените вина (и част от белите като Шардоне) отлежават в класически малки дъбови бъчви (между 6 до 18 месеца), за да развият комплексност и дълбочина, след което се купажират и бутилират

Кое вино илюстрира този подход? – Шардоне Grand Prix, реколта 2011

Как е направено
брано на ръка грозде в специални малки касетки в ранните хладни часове на утрото (12-15 септември, 2011) студена масерация в продължение на 6 часа и алкохолна ферментация при ниска температура (12°C - 14°C) в съдове от неръждаема стомана, за да се запазят богатите плодови аромати тиха ферментация и отлежаване 6 месеца в калифорнийски дъбови бъчви.

За да отличи продуктите на микровинарната, Black Sea Gold избра да бележи бутилките със специален стикер с образа на малкото зрънце Фаворито. Ценителите на виното могат да бъдат сигурни, че всяка една бутилка с този стикер е продукт, изцяло създаден по технологията на микровинарството.