Strict Standards: Declaration of VinenoModel::getList() should be compatible with Rmg_Model::getList($page = 0, $limit = 0, $sort = Array, $cols = Array, $fetchType = 'all', $getNumRows = true) in /home/bsgold/public_html/application/_models/VinenoModel.php on line 3
Как да разберем, че виното е дефектно? - Феста Винарна

2014
10/08


Окисляване на виното ... или мадеризация
• Какво предствлява този процес: Замърсяване/химическо разваляне, породено от прекалено излагане на влиянието на кислород. Ръждясалият метал се окислява... това е същият процес, но при вашето вино. Окисляването е най-често срещаният дефект във  виното и лесно се повтаря вкъщи с всяка бутилка вино. 
• Как можете да го разпознаете : Окисленото вино губи своята чистота, както на цвят, така и на аромат. Ярките червени вина стават керемидено-червени или кафеникави на цвят и свежият вкус  приема по-сухи, по-горчиви характеристики. Белите вина са много по-податливи на окисляване отколкото червените, защото по-високите нива на танин при червените вина действат като  буфер. Ако наистина желаете да видите как става това: отворете нова бутилка, налейте си чаша вино и запазете бутилката за една седмица. Поздравления, вашата бутилка е съсипана. Отпийте малко и направете сравнение с онази първа чаша, която изпихте.
• Мога ли да го възстановя? Не, но можете да удължите живота на отвореното вино като използвате уред за запазване на вино. Ако виното ви е окислено, когато го вземете от рафта, това означава, че или е било зле затворено, или неправилно съхранявано.
 
2,4,6 – Трихлороанизол (тса) ... или корквано вино
• Какво предствлява това: Химическто съдържание, което е попаднало във вашата бутилка някъде при производството, обикновено от корковата тапа. ТСА може да се прояви при дъбови бурета или при технологичните линии във винарната, което води до съсипването, не просто на отделни бутилки, но и на цели партиди вино.
• Как можете да го разпознаете: влажна миризма и вкус на мокър вестник, плесенясало мазе или зловонно куче. Изчислено е, че при повече от 2% от бутилките има следи от TCA, което го превръща във вторият по честота дефект.
• Мога ли да го възстановя? Андрю Уотърхаус, професор по технология на виното в Калифорнийски университет Дейвис, твърди, че можем да изсипем виното в чаша, завита в полиетиленово фолио. TCA ще бъде привлечен от полиетилена и ще бъде изтеглен от вашето вино. Ние бихме казали, че животът е прекалено къс, за да поправяме дефектирало вино. Просто върнете бутилката!
 
Серни съединения
• Какво представлява това: Сярата е често срещана добавка за вино, която обикновено се използва за предотвратяване на другите дефекти в тази статия (иронично). Обаче понякога нещата може да се объркат при нейното използване и нивата на сяра, които не са дозирани добре, лесно се забелязват.
• Как можете да го разпознаете: Има 4 основни серни съединения, които биха могли да прочистят вашето вино, но всички те се проявяват с ужасни вкусове и миризми. Ако виното ви замирише на развалено яйце, изгоряла гума, скункс или урина, значи имате проблем със сярата.
• Мога ли да го възстановя? Противният аромат може да бъде отслабен чрез претакане (внимавайте с това). Ако все още е силен, изпратете виното обратно, откъдето е дошло.
 
Вторична ферментация  ... или \"това не е шампанско!!\"
• Какво представлява това: Малки мехурчета във вашето вино, когато не би трябвало да има никакви, особено в стара бутилка червено вино. Това обикновено се случва, когато остатъчната захар в бутилката подхранва организми, внесени при нехигиенично бутилиране.
• Как можете да го разпознаете: Очевидно е, вижте мехурчетата или се вслушайте в звука ‘псссст’. Може също така  да има леко остър вкус. Не винаги вторичната ферментация е случайна обаче. Някои производители на вино я използват за да придадат острота на своите вина, а някои сортове са естествено (леко газирани) фризанте, верде или някои вина грюнер велтинер.
• Мога ли да го възстановя? Не, но направете някои проучвания относно сорта, за да се уверите, че процеса не трябва да се прилага. 
 
Топлинно увреждане ... или \"сварено\" вино
• Какво представлява това: Вино, което е съсипано поради прекомерно излагане на топлина. Представете си пале със стойки за вино изложено на слънце на паркинга зад склад за вино във Финикс, Аризона.
• Как можете да го разпознаете: виното има сладникав аромат: до известна степен сладникав, но обработен. Миризмата напомня на консервиране или приготвяне на винен сос. Топлинното увреждане често уврежда запечатването на бутилката (разширяването на топлия въздух избутва корковата тапа навън) и затова може да бъде придружено от окисляване. 
• Мога ли да го възстановя? Не, но можете да съхранявате виното си при подходяща температура и да се уверите, че проблемът не идва от вас. Температура от 13 градуса е приета за най-подходящата температура за една изба. Имайте предвид градусите, до които достига температурата във вашето мазе през лятото, ако там складирате вашето вино. Не складирайте вино на тавана. 
 
Увреждане от ултравиолетови  лъчи ...или светлинно увреждане
• Какво представлява това: Дефект, породен от прекомерно излагане на лъчение, обикновено УВ лъчи. Най-често при складиране на виното на слънчева светлина или близо до прозорец.
• Как можете да го разпознаете: Светлинното увреждане е най-често срещано при деликатните бели вина като Шампанско, Вионие и Шенин Блан. Това би могло да направи вкуса на виното, наподобяващ мокър пуловер.
• Мога ли да го възстановя? Не, но можете да бъдете  разумни относно съхраняването на вашето вино на директна слънчева светлина. Оцветеното стъкло на бутилките за вино е с цел  намаляване вредата от светлината, така че ако получите домашно бяло вино в прозрачен буркан, сложете го в най-тъмния ъгъл на вашето мазе.
 
Заразяване с микроби ...или \"Мисля, че има нещо живо тук.\"
• Какво представлява това: Може да има различни вариации. Не забравяйте, че виното е продукт на микробиологична активност и до голяма степен успешното производство на вино се състои в това да направиш тези микроби много щастливи. Може да има и лоши видове закваска, които превземат виното или чужди твари, които са избегнали прочистването.
• Как можете да го разпознаете: Отново, съществуват много видове лоши бактерии. Всички те придават определен аромат и създават знакови дефекти при виното, които наперени сомелиери се хвалят, че могат да разпознаят, но като цяло бактериите развалят виното. Те могат да имат медицински (представете си лейкопласт или спирт), животински (представете си клетка на гризачи или обор)  или микробни (представете си ферментиращи, вкиснали неща) аромати, които са доста неприятни.
• Мога ли да го възстановя? Не, този аромат идва от самите микроби или от техните изпражнения. Грабвайте микроскопа и започвайте да  изследвате.
 
Не всички дефекти при виното са всъщност дефекти
Летлива Киселинност ... или оцетна киселина
Какво представлява това: Това може би е един от най-честите дефекти при виното, познат като превръщане в оцет, но също така е средство, използвано от някои висококачествени производители на вино за създаване на разнообразие от аромати. Високите нива на оцетна киселина придават вкус на стомашна киселина... но предпочитанията относно това, колко много е прекалено много, варират между различните любители на вино. С други думи, понякога лекият вкус на оцет се създава умишлено и този сорт вино просто не е за вас. Понякога е по вина на винопроизводителя -  случайно или непреднамерено предозиране с оцетна киселина. 

Кристали винена киселина... или стъклени късчета
Какво представлява това: Това се минерални утайки, които образуват нефилтрирани, богати на минерали вина. Те представляват малки кристали на дъното на по-стари бутилки. Не са вредни, стига да не се порежете на тях. Просто прелейте виното, като оставите утайката в бутилката.
 
Билкови аромати... или \"мирише странно\".
Какво представлява това: Те се създават умишлено, разнообразни специфични профили, които биха могли да миришат на трева, евкалипт или аспержи. За новите или незапознати любители на вино, тези аромати може да наподобяват серен или микробен дефект. Опитайте много вина и ще се усъвършенствате в долавянето на разликата. Наздраве!

 

обратно към всички статии във Винено образование