Strict Standards: Declaration of VinenoModel::getList() should be compatible with Rmg_Model::getList($page = 0, $limit = 0, $sort = Array, $cols = Array, $fetchType = 'all', $getNumRows = true) in /home/bsgold/public_html/application/_models/VinenoModel.php on line 3
Вино в картонена кутия? Да или Не? - Феста Винарна

2014
01/09


 

Вино в картонена кутия! Наистина ли? 
Вината в картонена кутия имат лоша репутация. Първите вина,  продавани в картонени кутии, били ужасни, защото по онова време технологията все още не е била развита и качеството на виното е било много лошо. Доста неща са се променили оттогава. Виното в картонена кутия се предлага на пазара на вина за ежедневна употреба. То е по-екологично и предлага по-добро качество за съответната цена. Въпросът е: Ако искате чаша вино на вечеря, дали виното в картонена кутия ще ви хареса или качеството му ще ви разочарова?
 
Качество на виното
Няма правило, според което първокласно вино не може да бъде съхранявано в кутия. Повечето вина в картонена кутия се предлагат на пазара на вина с цена под 20 лева. Тази сума покрива повечето от нашите всекидневни нужди за пиене, нали? 
 
Остава свежо по-дълго време
Една отворена картонена кутия вино може да издържи от 6 до 8 седмици и дори по-дълго време, ако бъде съхраняване в хладилник. Колко дълго време можете да съхранявате отворена бутилка вино? Може би 5 дни. Не само че пластмасовия слой уплътнява по-добре от своя колега – стъклото, той също е и по-екологичен.
 
По-добра цена
Виното в картонена кутия е с по-ниска цена. Не защото виното е с по-ниско качество, а поради факта, че използваните за „опаковане” материали, са доста по-евтини в сравнение с материалите, необходими за бутилирането на вино – стъкло, коркови тапи, капачки, фолио и т.н. Бутилирането на вино е един архаичен производствен процес. Материалите са скъпи и тежки, което ги прави по-скъпи за транспортиране. От друга страна, 96% от пазарната цена на  една картонена кутия  вино покрива стойността на самия продукт, а останалите 4% съставляват разходите за опаковане. 
 
Устойчивост и чистота
Виното в картонена кутия е може би по-трайно от бутилираното вино. „Торбата в кутия” (Bag-inBox), е направена от здрава пластмаса, чието качество отговаря на санитарните изисквания за съхраняване на храни. Дали идеята за съхраняване на вино в пластмасова торба ви звучи отблъскващо? По-голямата част от храната във вашите хладилници се съхранява в пластмасови контейнери. И нека  не забравяме, че бутилираното вино също страда от редица проблеми. Да си го кажем направо – „корково заболяване”. Не само звучи противно, но също така е и факт, че за съжаление то заразява 10% от всички бутилирани вина. 
 
История и производители
Австралийска компания, изобретила първата картонена опаковка на вино през 1965 година. Оттогава има много нововъведения на пазара.
 
Отлежаване? Не съвсем...
В Съединените щати средната цена, заплащана за бутилка вино, е около  8  долара. Вино с такава стойност трябва да бъде консумирано в рамките на една година. Неотворена кутия червено вино има срок на годност от 6 до 8 месеца. Неотворена кутия бяло вино издържа от 10 до 13 месеца. 
 
Пластмасов вкус? 
Полиетиленът е най-безопасната и най-нетоксична пластмаса на разположение. Тя не влияе на вкуса на виното.
 
 
обратно към всички статии във Винено образование