Strict Standards: Declaration of NewsModel::getList() should be compatible with Rmg_Model::getList($page = 0, $limit = 0, $sort = Array, $cols = Array, $fetchType = 'all', $getNumRows = true) in /home/bsgold/public_html/application/_models/NewsModel.php on line 3
Променят ли се лозаро-винарските райони в света след измененията в климата? - Феста Винарна

Районите, които сега считаме за хладни и студени скоро ще са по-скоро нормални, като се имат предвид измененията в климата и глобалното затопляне, смята Ким Андерсън, професор по икономика в Университета на Аделаида и Австралийския национален университет в интервю на сайта thedrinksbusiness.com.

"Глобалното затопляне увеличава границите на географските ширина и дължина, където се отглеждат винени сортове грозде и е напълно възможно да се появят нови хладни региони, какъвто е случая с новозеландския Централен Отаго, австралийския о-в Тасмания и напоследък - Южна Англия", казва професор Андерсън и допълва, че според него "топлите зони в тези райони ще продължават да се разширяват".

По-умерените температури обичайно запазват киселините в гроздето и допринасят за едно по-плавно и дълго узряване, като това дава възможност на плода да се развива по-дълго време и да даде по-комплексни аромати във виното. Съответно по-ниските нива на захари дават и по-умерен алкохолен градус, в сравнение с вината от по-топли климатични зони. Влиянието на глобалното затопляне през следващата декада следователно е много вероятно да промени стила на вината от установени райони, считани досега за по-студени. Съответно ще изникнат и нови зони, доскоро немислими за производството на вино.

В доказателство на тази теза и на все по-голямата популярност, която пенливите вина от Острова добиват, дойде и новината, че шампанската къща Taittinger потвърди плановете си да засади лозя в Кент. Това освен че ще превърне Taittinger в първия производител от Шампан, засадил лозя в Англия, демонстрира и вярата в потенциала на този регион от доказано опитен производител на пенливи вина.

Професор Ким Андерсън е автор на над 300 публикации и 30 книги, редовен участник в International Cool Climate Wine Symposium (ICCWS). От 26 до 28 май 2016 година в Брайтън, Великобритания ще се продведе 9-ото издание на този симпозиум под мотото Успешно производство на вино в условията на променящ се климат.

Източник: thedrinksbusiness.com, divino.bg


СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ


обратно към всички новини