Strict Standards: Declaration of NewsModel::getList() should be compatible with Rmg_Model::getList($page = 0, $limit = 0, $sort = Array, $cols = Array, $fetchType = 'all', $getNumRows = true) in /home/bsgold/public_html/application/_models/NewsModel.php on line 3
8 факта за виното, които не знаете - Феста Винарна

В месеца на виното сме, а Трифон Зарезан чука на вратата. Така че решихме да подберем няколко забавни факта за тази напитка, за която се носят легенди и е обгърната в мистика.
1. Наполеон Бонапарт е пирувал с големи количества качествено вино и солидни порции месо по време на изгнанието си на остров Света Елена. Това се разкрива от списък на дневните доставки за острова. Оказва се, че всеки ден там са били доставяни 45 бутилки вино и 45 кг. месо. Седмично на острова са били доставяни 29 птици и едно печено прасенце. Наполеон дори е настоявал Бургундското вино, което са му предоставяли, да бъде заменено с Кларет.
2. Фразата “Да се чукнем за здраве” идва от древните гърци, където домакинът отпивал първата глътка вино, за да докаже на гостите, че не е отровно. Този обичай по-късно е бил приет от римляните и продължава и до днес на много места по света.
3. Италианско проучване показва, че жените, които пият по две чаши вино дневно, водят по-добър сексуален живот от тези, които не го правят.
4. В Стария завет на Библията виното се споменава навсякъде, освен в книгата на Йона.
5. В Древния Рим на жените им е било забранено да пият вино. Мъж, който хванел жена си да пие вино, е имал право да я убие или да поиска развод.
6. Научно доказано е, че умереното пиене на вино значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и мозъчни удари.
7. Китайците са най-големите консуматори на вино. През 2013 в Китай са изпити 155 милиона 9-литрови буренца с вино. За сравнение французите са консумирали с около 5 милиона по-малко, около 150. Голямата консумация на червено вино в Китай може би се дължи на символиката на червения цвят, който те смятат за щастлив. А италианците, макар че са най-големият производител на вино, се нареждат под номер 4, като консуматори.
8. По цвета можете да познаете географския произход на напитката на боговете. Едно от нещата, които можете да разберете, когато погледнете цвета на виното, е регионът, в който са узрели гроздовите зърна (климата, влажността и др.) Тъмните гроздови сокове говорят за по-хладен климат, докато по-светлите оттенъци са индикатор за топъл и сравнително сух.

Източник: Pik.bg


СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ


обратно към всички новини