Strict Standards: Declaration of NewsModel::getList() should be compatible with Rmg_Model::getList($page = 0, $limit = 0, $sort = Array, $cols = Array, $fetchType = 'all', $getNumRows = true) in /home/bsgold/public_html/application/_models/NewsModel.php on line 3
BLACK SEA GOLD Pomorie с 6 медала от Световното по вино - Феста Винарна

BLACK SEA GOLD Pomorie грабна 6 медала от 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles. Тази година конкурсът се състоя в Пловдив.

Вината-отличници са 6, съответно 3 златни медала и 3 сребърни в колекцията на избата.

GOLDEN RHYTHM Шардоне 2015 - златен медал
VILLA PONTE Каберне совиньон & Мерло 2014- златен медал
SALTY HILLS Каберне совиньон & Мерло & Каберне фран & Сира 2013- златен медал
Шардоне от Избата 2012 - сребърен медал
GOLDEN RHYTHM розе 2015 - сребърен медал
VILLA PONTE Каберне совиньон & Сира 2013 - сребърен медал

Над 8 500 вина от цял свят се състезаваха в Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив, от които над 200 български, което е прецедент в историята на конкурса. Страната ни се нарежда на шесто място по мостри след Франция, Испания, Италия, Португалия и Чили. 

Между седем и десет процента от вината получават награди, коментира пред журналисти Патрисия Маркес, която преди 10 години е организирала домакинството на конкурса в Португалия. На фона на статистиката 50 % от пробите, предоставени от BLACK SEA GOLD, си тръгнаха с медали, половината от които златни

Тя посочи, че сребърен медал в надпреварата получават добре балансираните вина с добро качество, а златен - тези, които са освен добре балансирани и с уникален вкус. Голям златен медал се дава само на много специфични и редки по своето качество вина.

Разпределението на медалите по райони на производство е следното: най-много медали имат винопроизводителите от Тракийската низина (37 победители, 89 медала – 48 сребърни, 38 златни, 3 Големи златни медала), следвани от Дунавската равнина (7 победители: 13 медала - 7 златни и 6 сребърни медала).

На трето място по брой отличия се нареждат винопроизводителите от долината на Струма (4 победители, 5 медала – 2 златни и 3 сребърни), а на четвърто и пето са съответно Подбалканският район (1 винопроизводител, 1 сребърен медал) и Черноморският район (1 винопроизводител с един суперзлатен медал).

За първи път тази година има отделна категория за стари вина и производителите са изпратили 120 вида.
Характерна за конкурса е практиката едно вино да се връща на журито пак за оценка в рамките на същия ден (без дегустаторите да знаят) или да се дава за оценка на второ жури. При големи разлики в първата и втората оценка мострата се праща на трето жури.

Българските производители представят страната с чуждестранни сортове вино (бяло, червено, розе), но и с типично български - мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, рубин, Мелник 55, памид, тамянка, мискет и димят. Участват и български био вина.

Организаторите на конкурса подчертават, че това е единствената винена надпревара, при която се прави допълнителна проверка на наградените вина.

Източник: Investor.bg

 


СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ


обратно към всички новини